Streek info

Hier vertrekt onze ontdekkingstocht 

kaart-streek

Caldas da Rainha

Van kuuroord naar keramiek

Caldas da Rainha is een stadje gelegen tussen Lissabon (80 km) en Porto (230 km) ten oosten van de autostrade A8.

caldas
Caldas profileert zich als de hoofdstad van de keramiek in Portugal en doet hiervoor ook aanzienlijke inspanningen.
Het is een feit dat heel veel kunstenaars, ambachtslieden, ateliers en bedrijven die keramische artikelen maken in deze regio te vinden zijn. 
Meer informatie*: 
Video Caldas
Wikipedia
The Crazy Tourist
TripAdvisor
Visit Portugal
Stad Caldas da Rainha
Saudades de Portugal

Een bezoekje waard is zeker het park D. Carlos I, dit ligt in het historisch centrum en is een groene oase in de stad. Op wandelafstand van de dagelijkse groentemarkt en van verschillende bezienswaardigheden.

Voor de liefhebbers op onze dwaaltocht door de stad op weg van de markt naar het park kwamen we ook een klein (en dan bedoelen we ook echt klein) cafeetje tegen, uitgebaat door een oud "moederke", waar ze Stella tappen. Straat: Largo Rainha Dona Leonor. Groot terras op autovrij pleintje. Zalig om even de benen rust te geven... en een mooi uitzicht.

Een goede parkeerplaats om het oude stadsgedeelte te verkennen is in dit straatje gelegen: Rua Rafael Bordalo Pinheiro 39.  Soms wel enkele malen rondrijden om een plaatsje te bemachtigen in de voormiddag.  In deze straat is ook het keramisch bedrijf Rafael Bordalo gevestigd, met winkel en achteraan een (duurder) restaurant. 
Een andere parkeerplaats is gelegen aan het politiekantoor, Rua 31 de Janeiro, deze is groter maar ietsjes verder afgelegen van het oude stadsgedeelte.

Alcobaça 

Van oudsher verbonden met keramiek

alcoba-a

Voor diegenen die het prachtige klooster van Alcobaça nog niet bezocht hebben hier enkele links* zowel over streek, stad en klooster.
Info stad
Wikipedia Klooster
Tripadvisor
UNESCO
Visit Portugal
Wandelroutes Alcobaça
De meeste touristen komen niet verder dan het klooster en het plein met obligate tourist-shops, nochthans heeft Alcobaça veel meer te bieden. Maak van de gelegenheid gebruik om alvast een gedeelte van de stad te bezoeken en de "keramiek-route" te volgen. Deze is er pas sinds begin 2018 en volop in ontwikkeling. Daar waar Caldas zich vooral laat leiden door de kunstwerken van Bordalo Pinheiro bezit Alcobaça tot op de dag van vandaag nog een keramische industrie die volop innoveert en investeert. Daarnaast zijn ook tal van artisanale kunstenaars actief in en rond dit stadje. 
Parkeerplaats kun je hier vinden: 39.548846, -8.976064
Minder plaats (zeker tijdens de markt): 39.551488, -8.976603
Aan het klooster zelf is parkeerplaats voor gehandicapten, heel weinig plaats voor andere bestuurders!

Volg zeker de route naar de shop van het kunstenaarscollectief 3CS. Meer info hier.
Rechtstreeks doch om terug te gaan volg het riviertje: géén omweg en je komt dan automatisch uit in de buurt van de eerstvermelde parkeerplaats en je volgt dan een deel van de keramiekroute. Je kunt ook naar de tweede vermelde parkeerplaats gaan via de Jardim do Amor een klein parkje gelegen tussen het water, leuk om eens door te gaan. Knap initiatief van de gemeente zijn de kluisjes in de muur voor verliefde stellen.

Voor eetgelegenheid: vele mogelijkheden, maar wij kiezen voor typisch Portugees: Tasca O Zé da Loja: Rua Afonso Albuquerque 8, Alcobaca 2460-020, Portugal  +351 262 598 160 ( Eetgelegenheid via Tripadvisor) Zeer druk tijdens lunch, aanschuiven is dan de boodschap.


Obidós

Op een boogscheut afstand van Caldas ligt het middeleeuws stadje Obidós. 
obid-s
Héél toeristisch maar de moeite om te bezoeken.
Hier vind je echt een opheenhoping van "tourist-shops" vaak veel te duur zoals overal. Ook de prijzen van de horeca-zaken zijn toeristisch... Als je echter iets uit het centrum gaat, zijn de prijzen al redelijker: bijvoorbeeld het restaurantje Adega do Ramada gewoon eerlijk Portugees eten en niet al te duur, in vergelijking met de andere restaurants in de buurt het beste voor wat betreft prijs/kwaliteit. 
Het restaurantje bij uitstek in de buurt is de "SnackBar" bij 'Zorro' deze ligt ietsjes uit het centrum achter de recent gerestaureerde 'basiliek' Santuario do Senhor Jesus da Pedra (Een bezoek zeker waard, zeker nu ze recent gerestaureerd is). Reserveren is een must. Niet alleen vele expats hebben de weg naar dit authentieke restaurantje gevonden, maar ook voor de lokale bevolking is het nog steeds een toplocatie om te gaan eten. Eerlijk Portugees eten tegen Portugese prijzen. Mocht je een Chouffke op zak hebben... dan ben je dadelijk de beste vriend van de eigenaar! Hier de link via Tripadvisor: "Snack Bar"
Vroeger had men juist buiten het oude centrum het café Belgituda, de eigenaar heeft spijtig genoeg beslist om ermee te stoppen.
Meer informatie*:
Wikipedia
TripAdvisor
Visit Portugal
Stad Obidós

Iets verder ligt het kustplaatsje Baleal en de havenstad Peniche.

Eerst een korte kennismaking met Baleal:
Baleal is voor de meeste Portugezen geen onbekende. Het is een typisch badplaatsje met 2 héél grote stranden.
Beide stranden zijn geschikt voor gezinnen met kinderen. Afhankelijk van de windrichting kun je op één van beide stranden surfers aan het werk zien. In Baleal is ook de grootste concentratie van surfscholen te vinden.
Een gedeelte van dit kustplaatsje ligt op een schiereilandje, Meer dan de moeite waard om hier even rond te kuieren en te genieten van het prachtige uitzicht. In het toeristisch seizoen is het hier wel heel druk.
Een mooie impressie kun je hier vinden. "Baleal by air".

peniche

Vanuit Baleal kun je een (lange) wandeling maken over het strand naar Peniche.
Deze vissershaven is één van de oudste van Portugal. Bekend om het fort, kantklossen, surfkampioenschap, lekkere verse vis in één van de vele restaurants.
Het fort werd oorspronkelijk gebouwd als uitvalsbasis tegen de piraten doch kreeg in de loop der eeuwen verschillende bestemmingen. Eén van de laatste was als politieke gevangenis (voor tegenstanders van het Salazar-regime). Heden in gebruik als museum. 
Grote delen van de oorspronkelijke omwalling zijn nog bewaard gebleven. Meer informatie en plaatsen om te bezoeken in en rond Peniche kun je vinden op de (engelstalige): Website stad Peniche .

Lourinhã


Lourinhã is bekend als de stad van de dino's en om het mooie (doch toeristische) strand van Areia Branca. Het is een klein provinciaal stadje met enkele gezellige pleintjes. Parkeerplaats is zeker tijdens het hoogseizoen moeilijker te vinden als je het stadje niet kent doch alles is binnen wandelafstand. Hier zitten ook enkele goede en goedkope Portugese restaurants, zoals steeds te zien aan het aantal mensen dat staat aan te schuiven tijdens de 'spitsuren'. De lekkerste kip kun je volgens mij vinden in Frango Dourado, wil je niet afhalen... gewoon doorlopen naar achteren waar Giséle je komt bedienen in het achterkamertje dat in de typische Portugese kantinestijl is (of juist niet) ingericht. Supervriendelijk en steeds lekker (zie ook Tripadvisor). Eveneens spotgoedkoop en lekker (maar met meer variatie): Solar da Vila. Verder zijn er nog tal van andere restaurants die zeker de moeite zijn van het bezoeken. Breng zeker ook een bezoek aan het plaatselijke museum dit ligt vlak tegenover Jardim Cervejaria en herbergt een verassend grote verzameling skeletten van dinosaurussen. Het strand van Lourinhã ligt eigenlijk terug op de weg naar Peniche. Ook hier vele restaurantjes waarvan enkele met zicht op de oceaan. Eveneens op de weg tussen Peniche en Lourinhã ligt het dinopark.
Meer weten over Lourinhã?
CM Lourinhã


Binnenkort Nazaré 
flashing-construction-sign*externe links vallen buiten onze verantwoordelijkheid.