Soms nuttige info over Portugal

Hier alle relevante en minder relevante info (via links*) over Portugal die je misschien anders over het hoofd zou zien. Natuurlijk zijn de meeste van toepassing in de regio waar wij vertoeven, dus tussen Louriñha en Nazaré.
Toeristische en andere informatie waar je iets aan hebt.
Adresjes om te eten en/of te drinken die wij leuk vinden, ...
Nuttige contacten enz. 
We hopen dat je niet verlopen loopt en terugkomt naar onze winkel ;-) 

Algemeen
 -Visit Portugal Alle informatie op te zoeken via regio of aktiviteit en veel meer.
 -Saudades  Blog 
 -Salt of Portugal Blog (één van de betere)
 -Over Portugal Blog
 -Portugal by air De mooiste videos gemaakt met drones, een unieke ervaring!
 -Expeditie Aardbol Blog van Nederlandse free-lance reisjournaliste met enkele leuke tips.
 -Portugal in 72 uur Van de VAB over 3-daagse rondrit in het centrum van Portugal.
Er zijn natuurlijk genoeg andere sites te vinden in het nederlands over Portugal, bij de meeste blogs is het wel zo dat deze dan vaak gebruikt worden als "verkooppraatje" voor B&B's en/of vakantiehuizen.
Indien je een stad of regio in gedachten hebt kun je ook steeds de "plaatselijke" site opzoeken, met een beetje geluk ook in het Engels, Frans, Spaans of Duits (hangt vnl. af van de grote van de stad). Heel eenvoudig terug te vinden via Google: typ gewoon CM-Portugese naam van stad.pt in. 

Eten (bij elk bezoek aan Portugal ontdekken we wel iets nieuw)
Moeilijke opdracht... smaken verschillen, dus houden we eraan suggesties te doen van authentieke Portugese eetgelegenheden met soms een kantine-achtige uitstraling doch met lekker en eerlijk eten aan Portugese prijzen. Kortom die plaatsen waarnaar de Portugezen zelf naar toe gaan. De duurdere en meer "aangeklede" kun je dan vinden onder restaurants & bistro's.  De zaken die we vermelden bestaan meestal al ettelijke jaren doch het gebeurt ons meer dan eens dat we terugkeren naar een restaurant en blijkt dat het is overgenomen, soms kan dit dan wel een koude douche zijn als het eten dan net iets minder lekker is dan in onze herinnering.
Veggetarisch is meestal wel te verkrijgen in de duurdere restaurants doch heel moeilijk of niet in de kleinere. 
Eén tip: staan er Portugezen aan te schuiven buiten? Meer kans op een lekkere maaltijd! 

Eetgelegenheden: 
In Louriñha:  
Frango dourada Louriñha het ziet er niet naar uit maar één van de lekkerste en goedkoopste gelegenheden in de buurt. Achteraan is een doorgang naar het eetgedeelte (een 7-tal tafeltjes). Men spreekt enkel Portugees. Vriendelijk personeel, de uitbater zelf ietwat stuurs de eerste maal dat je komt als tourist. Alle gerechten zijn er heerlijk, wel sla steeds apart bijbestellen. Wijn: de rode huiswijn konden we best smaken, bij twijfel vraag je gewoon een klein glaasje om te proeven!
Solar da vila ietsjes meer aangekleed en het merendeel van het personeel spreekt Engels of Frans. De keuze is hier ook ruimer en de "wijnkaart" uitgebreider. Opgelet, het kan hier héél druk zijn en soms moet je tot een half uur op een tafeltje wachten.
Buiten categorie: Het hamburgerkraampje op de weg tussen Areia Branca en Louriñha: lekkere hamburgers en bifanas (gemarineerde rundslapjes tussen broodje). Voor een snelle hap tussendoor.
In Alcobaça:
O zé da loja: Opgelet, hier wil je op tijd binnen zijn. Op het "spitsuur" staat men hier tot buiten aan te schuiven. Lekker eten (complete maaltijd met nagerecht) voor de prijs van een hamburger op het plein voor het klooster!
Het is niet voor niets dat het hier zo druk is. Vriendelijke en vlotte bediening. Wel weinig ruimte daar alle beschikbare plaats door tafeltjes is ingenomen. Een echte aanrader.
In A Dos Cunhados:
O Camelo, een a-typische eetgelegenheid voor Portugal in buffetstijl. Best reserveren tijdens week-ends, want dan staat er vaak geroosterd varken op 't menu dat ter plaatse op de binnenplaats gegrild is. Niet alles is even goed, doch dat is géén probleem daar het buffet is. Daarnaast ook de keuze uit een weliswaar beperkt menu. 
In Alcochete (onder Lissabon):
O Maritimo, Wij hebben er genoten van heerlijke sardientjes. Blijkbaar durft de kwaliteit soms af te hangen van de drukte volgens een local... vroeg genoeg komen? 

Restaurants en bistro's: 
In Louriñha:
Jardim Bistro. Nog nooit ontevreden van tafel gegaan. Absolute aanrader is wel de steak op steen. Zelf te bakken en af te kruiden, maar zelden zo een stukje mals en smakelijk vlees gekregen op restaurant.
Avenida Bistro. Aanrader hier zijn de kalkoenlapjes.
In Areia Branca:
Foz: restaurant met fantastisch uitzicht op oceaan, vroeg genoeg gaan want de tafeltjes aan de ramen worden steeds als eerste ingenomen. Het is er nu veel aangenamer om te vertoeven en te eten dan enkele jaren geleden en het personeel is ook vriendelijker. Prijzen zijn er iets duurder doch niet overdreven. De vers-bereide krab is alvast een aanrader.
In Peniche:
A Sardinha: restaurant voor zowel locals als toeristen... héél druk vanaf vrijdagavond tot zondagavond dus best reserveren dan. Service laat soms te wensen over: véél hangt af van wie je bedient. We hebben er al fantastisch gedineerd doch ook al minder. Iets hogere prijsklasse.
Nau dos Corvos: duurder restaurant. Meer Frans dan Portugees geïnspireerd. Vriendelijke service en een adembenemend uitzicht op de oceaan. Best op voorhand reserveren en indien mogelijk een tafeltje aan het raam.
Katekero II: restaurant met uitzicht op haven. Typisch toeristisch. Het eten kan héél goed zijn doch soms ook maar juist boven middelmaat. Obers durven je ook al eens aan een tafeltje te plaatsen waar het vrijwel onmogelijk is om rustig te eten omdat ze er om de haverklap rakelings moeten passeren... het is dan beter van even te wachten op een andere tafel. Contact met Belgen
Wens je graag contact met Belgen in de streek rond Caldas? Eén adres: Belgituda, hier komen regelmatig Belgen samen en Patrick (de uitbater) heeft een schat aan informatie over leuke adresjes en bezienswaardigheden. Daarbij kun je ook nog genieten van een speciaalbier uit België of artisanaal gebrouwen bier uit Caldas.
 
Verblijf
 -Enkele B&B's van Belgen 
 -Nog meer B&B's van Belgen 
 -En nog meer (ook van Nederlanders)
Je kunt natuurlijk ook avontuurlijk reizen zoals wij en nooit weten waar je de nacht gaat doorbrengen, dit is enkel mogelijk in het laag- en tussenseizoen. Nadeel: soms slaap je toch niet omdat het bed te klein is. We hebben zelf heel leuke ervaringen gehad in Portugese B&B's en hotelletjes maar evengoed kon het soms hard tegenvallen. Meestal werden we wel vriendelijk ontvangen: goede indicatie voor service! 
 

Uitstappen

Dinopark gelegen tussen Louriñha en Peniche.
Bombarral Boedha Park
Wijnhuis Bombarral Goede doch beperkte rondleiding met bekwame gids en tasting van 6 verschillende soorten, uiteindelijk redelijk veel geld (€ 23) voor wat men krijgt naar Portugese maatstaven. Hier kun je beter geen produkten aankopen: steeds goedkoper te vinden in warenhuizen tot € 7 minder voor één fles!


* Ceramics-etc is niet verantwoordelijk voor het gebruik en/of de inhoud van de links naar externe websites.
Noch voor gewichtstoename of alcoholintoxicatie. na bezoek aan bepaalde gelegenheden...